Opgroeien » Specials » Museumbezoek met kinderen
Opgroeien: Informatie van A tot Z

Naar het museum met kinderen

Naar het museum met kinderen Als je zelf graag naar het museum gaat dan wil je dit natuurlijk blijven doen als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er steeds meer musea in Nederland die erg leuk zijn om te bezoeken met kinderen.

Naar het museum met kinderen

Een museum is goed te bezoeken met kinderen. Uiteraard is het éne museum geschikter dan het andere. Het is daarom belangrijk om je kinderen goed voor te bereiden en je verwachtingen niet te hoog te hebben. Veel musea organiseren speciale activiteiten, rondleidingen en excursies speciaal voor kinderen. Op deze manier wordt een bezoek aan het museum leuker en interessanter. Informatie hierover is meestal te vinden op de website van het desbetreffende museum. Daar staat ook meteen bij voor welke leeftijd de activiteit is.

Sommige musea zijn geheel ingericht op kinderen. Er is veel op kinderhoogte en ze mogen overal aanzitten. Het Dick Bruna Huis is hier een mooi voorbeeld van. Dit museum (hoort bij het Centraal Museum Utrecht) is ook leuk voor volwassenen. Dat geldt zeker ook voor andere musea die aantrekkelijk zijn voor jonge bezoekers, zoals Het Spoorwegmuseum (Utrecht), Luchtvaart themapark Aviodrome (Lelystad) en NEMO (Amsterdam). Er is in deze musea veel te zien en te beleven en onderwijl leer je veel over het desbetreffende onderwerp.

Waarom naar het museum met kinderen?

Er zijn vele redenen om naar het museum te gaan met kinderen;
  • leuk gezinsuitje
  • leerzaam
  • jong geleerd, is oud gedaan
  • je leert ze op een andere wijze naar iets kijken
  • inspiratie opdoen

Museumjaarkaart voor jongeren

Bij regelmatig museumbezoek is het aanschaffen van een museumjaarkaart zeker het overwegen waard. Met de museumjaarkaart mag je een jaar lang gratis naar bijna 400 musea in Nederland. Er is een aparte versie voor kinderen. De museumjaarkaart voor jongeren.
De museumkaart voor kinderen

De museumkaart voor kinderen

De museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat met je kinderen. Musea bedenken steeds meer leuke activiteiten voor kinderen, h…
Met (jonge) kinderen naar het museum

Met (jonge) kinderen naar het museum

Met (jonge) kinderen naar het museum is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar kan erg leuk zijn. In Nederland zijn een aantal musea die goed ingericht zijn op kinderen, ander hebben een apart gedeelt…
Naar een museum voor kinderen in Amsterdam

Naar een museum voor kinderen in Amsterdam

Het is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn geheel ingericht voor kinderen, zoals NEMO. Andere musea zijn ingericht voor oudere…
Gepubliceerd door Opgroeien op 04-04-2014, laatst gewijzigd op 09-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay