(Cito) toetsen op de basisschool
In Nederland wordt er steeds vaker en steeds meer getoetst op de basisschool. Sinds het schooljaar 2014/2015 zijn basisscholen verplicht om de leerlingen van groep 8 mee te laten doen aan een eindtoets. Veel ouders vragen zich af wat ze hiermee moeten, maar ook in de andere groepen worden op veel scholen kinderen tegenwoordig regelmatig getoetst. Is het belangrijk om kinderen te laten oefenen en wat moet je doen als de uitslag niet overeen komt met de verwachtingen van je kind?
Basisonderwijs in Nederland
Het basisonderwijs in Nederland wordt steeds meer in de gaten gehouden aan de hand van behaalde resultaten op de verschillende toetsen. Hier zitten voor- en nadelen aan vast, maar steeds vaker vraagt men zich af of wij in Nederland niet een beetje doorslaan. Er wordt namelijk allang niet meer alleen in groep 8 getoetst, maar al veel eerder.
Voorbereiden op de toetsen
Met al die toetsen zijn er ook (commerciële) bedrijven die een markt zien en aangeven dat het belangrijk is je kind van tevoren te laten oefenen. Soms kan dit handig zijn, maar als het goed is heeft je kind dit al op school gedaan.
Uitslagen
Bij toetsen horen uitslagen die soms wel en soms niet overeen komen met het beeld en/of eerdere prestaties van je kind. Wat kan en wil je hiermee doen? In hoeverre kunnen toets-resultaten een goed beeld geven van je kind en hoe zit het met kleuters zijn die eigenlijk wel te toetsen?
Je kind en de (Cito) toetsen
Een toets doen kan spannend zijn, maar ook stoer en leuk. Het is een moment waarop je kind kan laten zien wat het geleerd heeft op school.
Het is belangrijk dat het resultaat van de toetsen overeen komt met de kwaliteiten en kennis van je kind. Helaas (en ook logisch) beslaan de toetsen maar een beperkt aantal gebieden (de schoolse vaardigheden en kennis). Belangrijk is te beseffen dat niet ieder een academicus is en zal worden en dat dit ook niet nodig is. Ieder kind heeft zijn eigen talenten die soms minder goed in toetsen te vangen zijn.